Belföld

Újabb kormányzati bomba jöhet a sajtónak

Egyetlen állami ügynökség veheti át az állami cégek és a kormány hirdetéseinek kezelését és a médiavásárlást. Az Index csak így írja: nemzeti reklámbolt. 40 milliárd forint szétosztásáról van szó.

Az Index információi szerint a kormány létrehozna egy 100 százalékban állami tulajdonú céget, amely átvenné és kezelné a teljes, évente mintegy 40 milliárd forintot kitevő állami reklámbüdzsét. Állítólag Nemzeti Kommunikációs Ügynökség lesz a neve.

Ezeket a pénzeket a rendszerváltás óta különböző magán médiaügynökségek kezelték. A második Orbán-kormány óta a legtöbb állami pénzt egyetlen egy ügynökség, az IMG oszthatott szét a médiacégek között – emlékeztet a portál.

Retteghet a jobboldali média?

Az ügynökség létrehozása azt vonhatja maga után, hogy médiaügynökségek elveszítenék a kormányzati és az állami cégek hirdetési megrendeléseit, és kiszorulnának az állami hirdetések szétosztásából – ez pedig az egész médiát érintené, még a jobboldali sajtónak is váratlan húzás lenne.

Az Index értesülései szerint a Heti Választól és a Magyar Nemzettől is olyan üzleti terveket kértek be a tulajdonosok, amikben azt vizsgálták, hogy fenntarthatóak lennének-e ezek a kiadványok hosszú távon állami támogatás nélkül.

Állítólag mindkét lapnál az derült ki, hogy az állami pénzek nélkül a jelenleginél lényegesen nehezebb helyzet állhat elő a működésükben.

Vegyen áramot Paksról! és egyéb csodák

Az LMP-s Schiffer András vetette fel törvényjavaslat formájában, hogy be kéne tiltani az (általában állami) monopolhelyzetű cégek hirdetéseit, hisz ezek nincsenek hirdetési tevékenységre szorulva (hisz Önök is gyakran mondogatják otthon:„Drágám, holnaptól nem akarok áramot venni Paksról!”), úgyhogy az ilyen típusú reklámok inkább tekinthetőek szponzorációnak, és mint ilyennek a hátterében az állam „olykor-olykor” ellenszolgáltatásokat vár el – azaz az ilyen hirdetés leginkább a sajtószabadság ellensége, a korrupció melegágya, ezért jobb volna, ha nem lenne. Kérdés persze, hogy betiltásával az állam nem taláná-e meg azokat a csatornákat, amelyeken át befolyásolni tudhatná médiát, ugyanakkor az sem lenne baj, ha egy ilyen csatorna el lenne torlaszolva törvény által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik