Belföld

Világkormányról és ufókról is vall Szentmihályi Szabó “majdnem nagykövet” Péter

A költő, író a Heti Válaszban olaszul „beszél” és azt mondja: zsidóellenes írásai dacára nem antiszemita, a kommunizmust pedig iróniával dicsőítette

Az író, költő, sci-fi szerző, Magyar Hírlap publicista úgy látja, kiváló római nagykövet lett volna, de államérdekből visszalépett az őt ért támadások után, mert meg akarta kímélni az Orbán-kormányt attól, hogy az olasz EU-elnökség közepén ne vegyék át megbízólevelét. A Heti Válasz újságírója által is borzalmasnak, vállalhatatlannak minősített antiszemita írását most azzal magyarázza, hogy voltaképpen nem is zsidózni akart. Abból lett elege, hogy „a nemzeti kormányok idején ugyanaz a liberális kör fenekedik az ország ellen”. Keresztény ember nem is érthet egyet semmiféle rasszizmussal – teszi hozzá, majd jelzi, ma árnyaltabban fogalmazna, bár azzal a liberális szemlélettel most sem ért egyet, hogy „magyar az, aki annak vallja magát”.


Szentmihályi Szabó átveszi a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől
Forrás: MTI/Soós Lajos 

A kommunizmust dicsőítő versét paródiának szánta, bár nem hiszi, hogy ezt bárki elhiszi. Abban – a riporterrel ellentétben – most is megtalálja az iróniát, saját múltjában pedig a rendszerkritikát. A jövőről szólva úgy látja, egyre elkerülhetetlenebb az egyik kisregényében már megjósolt világkormány létrejötte, a túlnépesedés, a nyersanyaghiány, a klímaváltozás „és egy sor más tényező arra fogja kényszeríteni az emberiséget, hogy létrehozzon egy jól működő globális szervezetet”.

A Föld gondjai után a sci-fi szerző arról is beszél, hogy nem az a kérdés, vannak-e az embereknél fejlettebb lények más bolygókon, hanem az, hogy „egy fejlettebb civilizációnak van-e kedve ellátogatni hozzánk, és ha igen, fel akarja-e fedni magát, illetve be akar-e avatkozni a világunkba”. Utóbbira azért „nem” a válasza, mert „mi sem igen bolygatjuk a primitív életmódot fenntartó rezervátumokat”. Nem hisz abban, hogy „gonosz lények jönnek” leigázni minket, de azt el tudná képzelni, hogy tudományos kíváncsiságból száz- vagy ezerévente felderítőket küldjenek megnézni, „hogy áll az emberi civilizáció: ölik-e még egymást ezek a szerencsétlenek, látszanak-e még füstfelhők, egyáltalán, megvannak még a kontinensek?”  A teljes interjú a legfrissebb Heti Válaszban. 

Szentmihályi Szabó Pétert a Hír24 is kereste, hiába. Korábban interjút adott viszont lapunknak főnöke, a Magyar Hírlap tulajdonosa, aki nálunk vallotta be, hogy nemcsak Istenben hisz, hanem az ufókban is.      

Ajánlott videó

Olvasói sztorik