Belföld

Újabb felsőoktatási intézmények vizsgálatát hozták nyilvánosságra

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Magyar Képzőművészeti Egyetem vizsgálatáról közölt jelentést az Állami Számvevőszék csütörtökön.

Első lépcsőben nyolc intézmény 2009 és 2012 közti gazdálkodását nézték át, ebből július végén kettő, a Pannon Egyetem és a Szolnoki Főiskola anyagát hozták nyilvánosságra.

A Károly Róbert Főiskolával kapcsolatban a jelentésből azt idézi az MTI, hogy az intézmény megőrizte fizetőképességét, de hiányosságok vannak: a kiadási és bevételi előirányzatok felhasználása és beszedése nem volt mindenhol szabályos. Rendszerszintű hibákat találtak a működési és felhalmozási bevételeknél, valamint a gazdálkodási jogkörök felügyeletében.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem is fizetőképes maradt annak ellenére is, hogy hallgatói létszáma nőtt, költségvetési támogatása viszont csökkent. Ugyanakkor itt is találtak hiányosságokat a gazdálkodásban. Egyebek mellett a megbízási díjak elszámolásával, a személyi juttatások előirányzatainak felhasználásával, az egyetem belső kontrollrendszerével akadtak gondok.

Az ÁSZ alelnöke korábban elmondta, hogy a 2009 és 2012 közt hatályos felsőoktatási törvény bármely más költségvetési szervhez képest nagyobb önállóságot adott az állami felsőoktatási intézményeknek, azonban ezzel nem mindig tudtak élni, több intézmény pénzügyi egyensúlya megingott.

A hivatal valamennyi állami felsőoktatási intézményt átvizsgálja, emellett két egyházi intézményt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik