Belföld

Sértett fideszes jelentette fel a Norvég Alapot

A VS.hu megtalálta a férfit. Költségvetési csalás miatt fordult az ügyészséghez, sikkasztás lett belőle.

A VS.hu információi szerint a bejelentő Tényi István, a V. kerületi Fidesz tagja. Fideszes e-mail címéről is küldte a feljelentést június végén, amikor kiderült, hogy egykori főnöke is tagja volt Norvég Civil Alapok támogatásairól döntő bírálóbizottságnak. A férfi korábban a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) oktatási központjának tanára volt. Négy hónapig. Iskolai politizálás miatt kirúgták. Ezt annyira zokon vette, hogy tavaly a Facebookon egy bagdadi bombázásról készült videóval azt üzente: „nagyjából ez marad az iskolából is”. A szalagavató bált lefújták, ellene eljárás indult.

A kirúgott magyartanár akkor lapunknak azzal magyarázta kommentárját, hogy „annyi helyen jelentette már fel az iskolát, hogy ezek után könnyen bezárhatják az intézményt, vagyis nem sok marad belőle”.

Most Tényi a VS.hu-nak elismerte, hogy a Szersa oktatási központját illetően tett bejelentést a Fővárosi Főügyészségen, bár ő költségvetési csalás jogcímén. A rendőrségtől az Ökotárshoz azonban már sikkasztás gyanújával érkezett a feljelentéskiegészítés a Norvég Civil Alapok ügyében. Bár egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás, az adatokat az Ökotárs Alapítványtól kérik – mondta Móra Veronika, az alapítvány elnöke.

Korábbi hírek szerint a nyomozó hatóság éppen azokat az iratokat kérte az Ökotárstól, amelyeket az alapítvány nem adott át a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak. A magyar kormány által elrendelt Kehi-vizsgálat még nem ért véget. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára korábban utalt rá, ha megalapozottak az Ernst & Young könyvvizsgáló cég megállapításai, amelyeket a norvég pályáztatási rendszer átvilágítása kapcsán tett, akkor annak büntetőjogi következménye lehet – írta szerdán a Magyar Nemzet, amely elsőként írt az Ernst & Young kritikáiról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik