Belföld

Figyelmeztetés: lecsap a vihar az országra

Záporok, zivatarok, jég, viharos szél – ma is eseménydús időjárásra számíthatunk.

Két északnyugati megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat felhőszakadás veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken szerdán is kialakulhatnak olyan intenzív záporok, zivatarok, amelyek során rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A középső országrészben riasztást is kiadtak a felhőszakadás miatt. 

Mint írták: szerdán napközben is több helyen várhatók zivatarok. Ezekhez továbbra is leginkább felhőszakadás társulhat, amely során 20-40 milliméternyi eső is hullhat. Emellett viszont néhol jégeső és átmenetileg viharos (60-85 kilométer/órás) szél is előfordulhat.

A Dél-Dunántúlon tartós esőzésre is készülni kell. Leginkább a baranyai részeken akár területi átlagban is nagyobb mennyiségű csapadék hullhat – emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet általában 23-28 Celsius-fok között, északkeleten 29-30 fok körül valószínű, várhatóan a Dél-Dunántúlon lesz a leghűvösebb. Késő este 20-25 fok valószínű.

Újabb rekordév jön?

Az utóbbi 100 évben a legaszályosabb nyarak nagyjából 50 évente követték egymást (1904, 1947, 2000), ekkor csak 50 mm eső hullott egész nyáron. A legnedvesebb nyarak 420 mm-rel 1999 és 1955 nyarai voltak. Idén is előfordult, hogy havi csapadékmennyiség esett le egy nap alatt egyes területeken, júliusban amúgy a megszokott-átlagos értéknek a duplája érkezett Magyarországra, egyes helyeken pedig háromszorosa. (A sokéves átlagot az 1971-2000 közötti csapadékmennyiség átlaga jelenti.) Az augusztus előreláthatólag melegebbnek ígérkezik, meglátjuk, 1999 után lesz-e újabb csapadékrekord a nyáron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik