Belföld

Baloldali együttműködés: pénteken dől el minden

Még mindig nem biztos, hogy Falus Ferencet indítják a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltnek, és azt sem tudni, mi lesz az MSZP-s Horváth Csaba sorsa.

Elvi állásfoglalást hozott az MSZP budapesti párttanácsa arról, hogy meg kell állapodni a baloldali pártokkal a jelöltek koordinált indításáról az őszi önkormányzati választásra, a végső döntést azonban pénteken hozzák meg a szocialisták – jelentette be az MSZP fővárosi elnöke kedden Budapesten.

Horváth Csaba nem lesz akadály

Kunhalmi Ágnes a párttanács több mint ötórás esti tanácskozása után újságíróknak azt mondta, arra törekednek, hogy a koordinált indulásról állapodjanak meg az Együtt-PM szövetséggel és a Demokratikus Koalícióval. A pénteki küldöttértekezlet elé ezzel az elvi állásfoglalással mennek – tette hozzá. A párttanács a kerületi pártvezetők mellett a fővárosi MSZP-elnökség tagjaiból, valamint a fővárosi szocialista közgyűlési képviselőkből álló mintegy negyvenfős testület, a pártértekezlet ennél nagyobb, mintegy 100 fős fórum.

Az MSZP fővárosi elnöke hangsúlyozta, pénteken alakítják ki álláspontjukat Falus Ferenc volt tiszti főorvos főpolgármester-jelöltségéről is, és akkor mondja el Horváth Csaba is, hogyan döntött saját jelöltségéről, mivel jelenleg ő az MSZP megválasztott főpolgármester-jelöltje. Mint mondta, Horváth Csaba már hónapokkal ezelőtt elmondta, olyan döntést fog hozni, amely nem lesz akadálya annak, hogy a baloldali pártok leváltsák a Fideszt a fővárosban. Kérdésre hozzátette: nem volt szavazás Falus Ferenc támogatásáról.

Az MTI azon kérdésére, hogy a koordinált indulást a hétfőn bejelentett megállapodástervezet alapján képzelik-e el, Kunhalmi Ágnes közölte: természetesen, ennek az irányát elfogadta a párttanács.

Kell a vita

Arra a felvetésre, hogy hétfőn a baloldali pártok azt ígérték, hogy szerdán bejelentik a megállapodást, Kunhalmi Ágnes közölte, azt fogják elmondani, hogyan állnak a megállapodások a kerületekben, azokkal ugyanis van dolguk, bár túlnyomó részben, 90 százalékban már lezárták az egyeztetéseket.

A demokratikus berendezkedéshez hozzátartozik a vita – reagált arra a kérdésre, volt-e vita a párttanács késő délután kezdődő éjszakába nyúló üléséről beszámolva.

Hétfőn jelentették be, hogy elkészült az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció megállapodástervezete az őszi budapesti választásokra, és 24 órán belül döntenek róla a pártok vezetői testületei. A részleteket várhatóan szerdán hozzák nyilvánosságra. A pártok képviselői csupán annyit mondtak, hogy 15 kerületben várható koordinált indulás, azaz ezeken a helyeken nem indítanak egymással szemben polgármesterjelöltet a baloldali pártok.

Olvasói sztorik