Belföld

A romák kitelepítése miatt perlik Miskolcot

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint elfogadhatatlan, hogy kikényszerítenék a városból a mélyszegénységben élőket – írja a Roma Sajtóközpont.

A szervezet feljelentette a miskolci önkormányzatot és Kriza Ákos polgármestert az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Úgy látják, hogy a romák kitelepítését célzó törekvések szöges ellentétben állnak a városvezetés által elfogadott és az uniós források lehívásához is szükséges esélyegyenlőségi programmal, emellett az uniós jogot és az alaptörvényt is sértik.

A „számozott utcáknak” nevezett városrészben élő romáknak az önkormányzat családonként kétmillió forintot ajánlott, ha vállalják, hogy magasabb komfortfokozatú ingatlant vesznek – egy másik településen. A város pedig még 2008-ban olyan antiszegregációs tervet fogadott el, ami szerint nem történhet a „gettók” felszámolása olyan módon, hogy újabb szegregátumok alakuljanak ki Miskolcon vagy más településen.

Ehhez képest már a most kiürítendő városrészbe is három korábbi szegregátum lakóit terelték össze. A város egyébként hat év alatt 5000 szociális bérlakásából négyezertől megszabadult, újakat pedig nem létesített. A NEKI szerint jellemző eljárás az is, hogy néhány tízezres tartozások miatt bontanak fel lakásbérleti szerződést, a legnagyobb tartozás is csak ötvenezer forintra rúgott. Így több jogcím nélküli bérlővé vált családot is félrevezettek, azt mondták nekik, hogy legyenek nyugodtak, fizessék ki tartozásaikat és nem kell elhagyniuk a lakást.

Kedden egy nyolchónapos gyermekével utcára került asszony számolt be arról, hogy kifizettették vele tartozását, majd előzetes értesítés nélkül, amíg nem volt otthon, kitették az utcára.

Arról is beszámoltak, hogy a város a kúria határozata ellenére jogellenesen korlátozza a város egyes részeibe való lakcímbejelentést. Így sok mélyszegénységben élő roma lakcímkártyáján nem valódi miskolci címe szerepel, ezzel kiesnek az ellátandó és elhelyezendő személyek köréből.

A NEKI azt akarja elérni, hogy a várost kötelezzék saját esélyegyenlőségi programjának végrehajtására, függesszék fel a kilakoltatásokat és Miskolcon belül helyezzék el a felszámolandó lakások lakóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik