Belföld

Szózat helyett Örömóda az ELTE-n

A Jobbik retteg az Európai Uniótól, de a minisztérium nem akar beleszólni abba, hogy mit játsszanak a diplomaosztó végén.

Staudt Gábor írásbeli kérdésben fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, amiben az áll, hogy „több állampolgári megkeresés” is érkezett hozzá azért, mert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán a diplomaosztó ünnepség végén a Szózat helyett az Örömódát játszották le. Úgy tűnik, a képviselő retteg az Örömódától, mert veszélyesnek tartja, ha az Európai Uniótól olyan jelképeket veszünk át, amik „csak egy ideológiai katyvaszt képviselnek” és még „vészjóslóbb, ha ezekkel a semmit sem jelentő álszimbólumokkal akarjuk helyettesíteni a magyar nemzeti jelképeinket”.

Rétvári Bence államtitkár válaszában jelezte, hogy nem ért egyet Staudt EU-szimbólumokkal kapcsolatos felvetéseivel, de a konkrét kérdésekre koncentrálva jelezte, hogy az ügy nem is tartozik a minisztérium hatáskörébe. Nincs ugyanis jogszabály arra, hogy egy felsőoktatási intézmény diplomaosztóján mit kell és mit nem lehet lejátszani, a minisztérium nem is tervez ilyen szabályozást bevezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik