Belföld

Ennyit ért Érd Tóbiásnak

A Magyar Nemzet szerint 50 millióhoz juthatott az MSZP-elnök azzal, hogy Érden lakott, de utazási költségtérítését Nyíregyházára számláztatta.

Kapcsolódó cikkek

Az Országgyűlés sajtóirodája által a lapnak megküldött kimutatásból az derül ki, hogy a Nyíregyházára bejelentett szocialista politikus 2003 és 2009 között mintegy húszmillió forintot kapott költségtérítésként, majd 2010-től választókerületi pótlékként csaknem harmincmilliót. Mindezt úgy, hogy saját bevallása szerint 2003 óta Érden lakik.

Az Országgyűléstől kapott tájékoztatás szerint Tóbiás József május 6-a óta havi bruttó 997 ezer forint választókerületi pótlékot kaphat. Az MSZP elnöke a Magyar Nemzetnek „emberi, családi okokkal” magyarázta, hogy az elmúlt tizenegy évben nem jelentkezett át az érdi lakcímre. Korábban a Fidesz felszólította a pártelnököt, hogy számoljon el a költségtérítésével, és fizesse vissza, amit törvénytelenül vett fel. Az MSZP akkor csak ennyit reagált: „Tóbiás József minden vonatkozó jogszabályt betartott.”

Bruttó költségtérítés, nettó képmutatás

Maga mit tenne, ha egyik napról a másikra adóznia kéne egy addig adómentes jövedelme után? Káromkodna nyilván. A képviselők is nyilván ezt tették először, de aztán rájöttek, hogy azért az ő kezükben erősebb fegyverek is vannak. Benyújtottak egy törvénymódosítást, és miután 2009 után adózási kötelezettségük lett a költségtérítés után, felemelték a térítések mértékét, hogy a nettójuk ne csökkenjen. Mondjuk ez a legszebb – én határozom meg a törvényeket, de te fizetsz, kedves társadalom.

A Blikk 2013-ban összeállította a 10 legnagyobb költségtérítést felmarkoló képviselő listáját, ezen Hörcsik Richárd fideszes képviselő lett az első bruttó 26,8 millió forinttal (2010 óta kapta meg ezt az összeget), de 2006 és 2010 között is 24,8 milliót kapott e címen. A 2013 utáni egy bő évben (a ciklus végéig) azonban még érkezett 11-12 millió forint, tudják, ez az adózás miatt kellett… (A top10-be még 5 fideszes, 2 KDNP-s és 2 jobbikos képvielő került be 25 millió körüli összeggel.)

A képviselők büszkén mondhatják, ők már adóznak, igaz, a nettójuk nem csökkent… Ki ne értené meg őket? Elvégre Tóbiáshoz hasonlóan nekik is vannak „emberi, családi” szempontjaik. Mondjuk, szeretik a pénzt. Meg szeretnek példamutató magatartással elöl járni és példát mutatni a társadalomnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik