Belföld

Egy hét alatt két Piroska lakodalmas

Székkutason szombaton megmutatták milyen egy igazi paraszt lagzi. Pénteken már a másodikra készülnek.

A Piroska regényből megismert, 1920-as években élő hagyományokkal rendelkező lagzit élesztették újra a településen szombaton a Piroska Fesztiválon. Korhű ruhában, odaillő zenével, násznéppel, keresztülkocsizva a falut mindenki megtapasztalhatta milyen is az igazi hagyományőrzés.

A szervezők célja is tulajdonképpen kettős, a turizmus fellendítésén túl megőrizni és megmutatni a kihalófélben lévő hagyományokat, paraszt lagzik romantikáját. Ehhez kiváló társra leltek a Kankalin Néptáncegyüttes táncosaiban, mondta el Antal Péter szervező.

A táncos fiatalok profin, fáradságot nem mutatva játszották el a hajdan volt lakodalmat. Legénykikérő, kocsizás a lányos házhoz, vicces rigmusok, kenyértörés, menyasszonytánc, tojásbujtatás, móka és hajnalig tartó tánc volt részese a felejthetetlen estének, korhű ételekkel.

A szombati rendezvény volt a főpróba, augusztus 8-án pénteken élesben ismétlik a már délután elkezdődő napot. Erre még lehet jelentkezni korlátozott számban szerda estig, mondta el Antal Péter.

További fotókat az első, szombati rendezvényről a Vásárhely24 Facebook oldalán talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik