Belföld

Együtt Mr. Bean és Orbán Viktor

Összevetettük a két évvel ezelőtti és a most áprilisban frissített oxfordi dicsőséglistát. Sokan le-, néhányan felkerültek.

Az egyetem honlapjának frissítésekor eltűnt több politikus, művész, vallási vezető, tábornok, közgazdász, író, költő, tudós. A komédiás Rowan Atkinson (Mr. Bean) mellett nincs már a dicsőségtáblán Kate Mosse angol írónő, és a kortárs színházművészet egyik legnagyobb alakja Peter Brook, illetve  Wesley Clark sem. A volt amerikai tábornok neve akkor vált ismertté Európában, amikor a NATO-erők vezetőjeként parancsot adott Szerbia bombázására.

Lekerült a tablóról több miniszterelnök is, így az ausztrál Sir John Grey Gorton, és a fidzsi Ratu Sir Kamisese Mara. Ők meghaltak. Csakúgy, mint a legendás komikus, az Oscar-díjra is jelölt Dudley Moore (aki vígjátékokkal írta be magát a filmtörténetbe, de több filmjének maga komponálta a zenéjét is) és Basil Hume bíboros, westminsteri érsek. 

A híres oxfordi diákok listájáról egyébként nemcsak eltűnhet kormányfő, hanem fel is kerülhet oda. A mostani frissítéskor lett ott szereplő Tony Abbott, aki – Orbán Viktorhoz hasonlóan – konzervatív is, miniszterelnök is, csak Ausztráliában. A listának vannak egyébként politikai állócsillagai is. Ilyen Trinidad és Tobago kormányfője (Eric Williams), illetve Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa. 

Mint megírtuk, a Borsnak tűnt fel, hogy eltűnt Orbán Viktor neve az oxfordi dicsőségfalról. Az intézmény sajtósa elismerte, hogy direkt távolították el onnan a magyar kormányfő nevét, a miértre azonban nem adott választ.

Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt. 1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával tanult az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális filozófia történetét hallgatta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választás miatt félbeszakította.

Az Oxfordi dicsőségtáblára be- és kikerülők listáját itt tudja böngészni.

Nemcsak jó humorista, de kiváló zongorista is volt

Mármint Dudley Moore, akit épp szintén levettek a dicsőséglistáról. Itt épp a két tehetségét egyesíti: Beethoven-szonátákat parodizál a Híd a Kwai-folyó című film főcímdalának témájára:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik