Belföld

A magyarok harmadának bejön az erőszak

A Jobbik szavazói fogadják el leginkább az erőszakot, mint a társadalmi gondok megoldását - derül ki a felmérésből, amit az Ipsos a Political Capital megrendelésére készített.

A reprezentatív kutatás főbb megállapítása, hogy a cigányokkal szembeni erőszakot a megkérdezettek 29 százaléka igazolhatónak tartja. (Ez az arány a zsidók esetében 16, a homoszexuálisok vonatkozásában 14 százalék.) Ez még akkor is komoly társadalmi-politikai kockázatot jelent, ha a relatív többség a roma kisebbség esetében is elutasítja az erőszakot. A nemzetet fenyegető veszélynél a relatív többség (40%, szemben az azt elutasító 31 százalékkal) inkább igazolhatónak tartotta az erőszakot. Ez a politikai szereplőknek pozitív értelemben a honvédelem társadalmi támogatásának biztosítására, negatív értelemben a nacionalista és soviniszta indulatok felszítására is jó alapot jelenthet.

A kisebbségi csoportokkal szemben a fideszesek jobban elfogadják az erőszakot, mint a baloldali szavazók. Kivételt jelent a cigányokkal szembeni fellépés, amelynek elfogadottsága egyforma a két pártpreferencia csoportban. A kormány által erősen kritizált bankok, multinacionális vállalatok ellen is igazolhatóbbnak gondolják a fideszesek az erőszakot, mint a baloldaliak. Az emberek akkor tartják főleg igazolhatónak az erőszakot, ha a családjukat veszélyben érzik. Majdnem minden második (47%) megkérdezett ebben a helyzetben igazolhatónak nevezte az erőszakot, amit csak 24% utasított el.

Mintegy 30 százalék tartja igazolhatónak az erőszakot akkor, ha a megélhetése kerül veszélybe és a többség elfogadhatónak tartja az erőszak alkalmazását, ha terroristák (63%), illetve bűnözők (57%) ellen irányul. A létező büntetőjogi kategória és a politikailag megkonstruált ellenségkép határán lévő „hazaárulók, nemzet ellenségei” csoport ellen is a relatív többség igazolhatónak véli az erőszakos fellépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik