Belföld

Délutántól jöhetnek a viharok

Vasárnap délelőtt csak néhol, délutántól főként az ország középső megyéiben már több helyen, majd este északkeleten is számíthatunk zivatar kialakulására – derül ki a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

Keleten vasárnapra öt megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Ez azt jelenti, hogy a Tisztántúlon a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.

Magyarország középső területén tíz megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok, és a felhőszakadás miatt.
A zivatarok kísérőjelenségei közül a felhőszakadás lesz a legjellemzőbb: lokálisan rövid idő alatt 20-50 mm csapadék is lehullhat. Emelett helyenként erős vagy viharos széllökés (50-80 km/h, néhol akár 90 km/h is lehet) és jégeső (1-2 cm körüli átmérővel) is előfordulhat.

Országszerte többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, erős vagy viharos széllökés csak zivatar környékén lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb értékekkel. Késő este 21, 26 fok várható.

Hétfőn napközben egyre több gomolyfelhő lesz az égen és kezdetben csak elszórtan, majd délután már sokfelé várható zápor, zivatar. Emellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. A változó irányú szél többnyire mérsékelt lesz, de zivatarok környezetében a szél átmenetileg megerősödhet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között alakul, keleten lesz a melegebb.

Kedden erősen gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak, a több napsütés délen és a középső országrészben valószínű. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél elsősorban a Dunántúlon többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Szerdán gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, néhány órás napsütés várható. Többfelé kell záporra, zivatarra számítani. A több csapadék keleten valószínű. Az északi szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 31 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik