Belföld

Nincs vége: kemény viharok jönnek

Felhőszakadás, viharos szél és jég - összesen nyolc megyére adott ki első- vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Szombaton a délután második felétől éjfélig számíthatunk zivatarra, elsősorban a Budapest-Békéscsaba tengely mentén. Vasárnap a késő délelőtti óráktól összességében több helyen, de nagyobb számban az ország középső sávjában várható zivatar kialakulása.

Hőség és felhőszakadás

A zivatarok kísérőjelenségei közül a felhőszakadás lesz a legjellemzőbb: lokálisan rövid idő alatt 20-50 mm csapadék is lehullhat. Emelett helyenként erős vagy viharos, 50-80 km/órás széllökés és egy-két centiméter átmérőjű jeget hozó jégeső is előfordulhat – írja veszélyjelző oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Figyelmeztetnek a hőségre is, a Tisztántúlon a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot.

Szombaton egyébként a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből a délutáni óráktól szórványosan alakul ki zápor, zivatar; legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén, itt akár felhőszakadás is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható, keleten lesz a melegebb. Késő estére 19, 26 fokig hűl le a levegő.

Felemás vasárnap

Vasárnap a napsütés mellett már a késő délelőtti óráktól erőteljesé válik a gomolyfelhő-képződés, a déli óráktól pedig egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Főként az ország középső harmadában heves zivatar, illetve felhőszakadás is lehet. Többnyire mérsékelt lesz a délies légmozgás, erős vagy viharos széllökés csak zivatar környékén lehet – olvasható a met.hu-n.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű, északkeleten néhol ennél kissé hűvösebb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik