Belföld

Navracsics európai lenne idehaza, de a DK-nak már vállalhatatlan

A Brüsszelbe készülő Navracsics Tibor a Kossuth Rádió reggeli műsorában a reformokkal magyarázta a vitákat Brüsszellel. A Demokratikus Koalíció szerint Navracsics vállalhatatlan. 

A külgazdasági és külügyminiszter EU-biztosként azért a bővítés- és szomszédságpolitikát választaná, mert személyes ízléséhez és Magyarországhoz ez a leginkább illő terület. A csatlakozásra váró nyugat-balkáni országokhoz földrajzi, történelmi, kulturális szempontból is közel állunk, adott Magyarország számára, hogy segítse ezen országok érdekérvényesítését. Noha hivatalosan a biztosok az EU képviseletére esküdnek fel, Navracsics Tibor saját hitvallásának azt tartja, hogy az Európai Unióban Magyarországot, Magyarországon az Európai Uniót képviselje.

A miniszter az elmúlt négy év reformsorozata miatt törvényszerűnek nevezte a sok vitát Brüsszellel, de – szerinte – a számokat tekintve nem volt problémásabb Magyarország az EU átlagánál, a kötelezettségszegési eljárások száma alapján még jobban is teljesített. Navracsics Tibor szerint hajlamosak vagyunk csak a vitákat látni, és azt gondolni, mi vagyunk a legproblémásabb ország az Európai Unióban. Ő abban bízik, a viták nem jelentik azt, hogy Magyarország fekete bárány lenne vagy hátrébb sorolódna az Európai Unióban.

A miniszter az Oroszország elleni, mától hatályos szankciókat vitatottnak nevezte. Szerinte kérdéses, hogy ez az eszköz célt ér-e vagy csak jobban elmérgesíti a helyzetet, hisz Moszkva válaszul azonnal felfüggesztette a lengyel gyümölcs- és zöldségimportot – emlékeztetett. A lengyelhez hasonló károkat okozhat az uniós szankciórendszer Németországnak is, a német politikusok mégis fontosabbnak tartják jelezni, Moszkvának többet kell tennie az ukrajnai helyzet rendezéséért. Egyelőre nem tudni, lesznek-e orosz válaszlépések. Ha igen, azok érzékenyen érinthetnek európai gazdaságokat – tette hozzá a miniszter, aki azt mondta: nem tudja, Szijjártó Péter lesz-e az utódja. A miniszterelnök feladata a jelölés, ő legalább novemberig még hivatalban marad. 

DK: Navracsics vállalhatatlan

A Demokratikus Koalíció szerint szégyen lenne az országra, ha Navracsics Tiborból uniós biztos lehet, hiszen igazságügyi miniszterkedése idején számolták fel a jogállamot. “Megszűnt az Alkotmánybíróság, Polt Péter, korábbi fideszes képviselőjelölt ügyészsége koncepciós perek egész sorát indította el ellenzéki politikusok ellen. Egy árva szót nem szólt, amikor meghurcolt emberekről derült ki, hogy ártatlanok, és amikor napvilágot látott, hogy a nyomozás is hemzsegett a törvénytelenségektől.”

Navracsics nélkül nem adhatta volna ki a kormány Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost, és a minisztersége idején alkottak úgy törvényeket, hogy azokról soha semmilyen vita nem folyt az Országgyűlésben, fél órával korábban beadott fideszes módosító javaslatok formáltak át jogszabályokat. “Navracsics is bűnös abban, hogy haverokra, cimborákra formáltak kivételező törvényeket. Nevét adta az alkotmányosság felszámolásához, a 2010-ig létezett, konszenzuson alapuló alkotmány megőrzése helyett az ellenzék számára soha meg nem vitatható orbáni alaptörvény megszületéséhez.”

A Demokratikus Koalíciónak Navracsics uniós biztossá jelölése vállalhatatlan. Az Orbán-rezsim részeként – mint a diktatúra kiszolgálója – Európa-ellenes, az unió értékeivel ellentétes nézeteket képvisel. Mint ilyen, lejáratja az országot, kárt okoz hazájának. A DK szerint a Fidesz holdudvarában sincs olyan személy, aki alkalmas és hiteles lenne a poszt betöltéséhez – tudatta Gréczy Zsolt szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik