Belföld

A Sesztákkal üzletelő cégnél nem olyan fontos az átláthatóság

Lázár János tavaly kihirdette, hogy csak átlátható vállalkozások juthatnak uniós pénzhez, ennek ellenére 20 milliót kaphatott egy kisvárdai offshore cég. A vállalkozás eleve azzal pályázott, hogy az azóta miniszterré kinevezett Sesztáknál költik majd el az összeget – írja az Index.

Lázár tavaly szeptemberben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjeként hirdette ki, hogy vadászni fognak az offshore cégekre, a korábban támogatást nyert cégeknek is részletes kérdőívet kellett kitölteniük tulajdonosi szerkezetükről. Viszont pont ebben az időben fizették ki annak a kisvárdai cégnek a támogatását, ami a jelenlegi fejlesztési miniszter, Seszták Miklós autókereskedésében akart műhelyet vásárolni.

A pályázati nyertes, az 1991-ben alapított King Kft. egy ideig Seszták egykori iskolatársa, Sándor Kornél nevén volt, 2009-ben azonban a ciprusi Minotax International Ltd. lett a tulajdonos. Ez a vállalkozás pedig a Seychelle-szigeteki Goran Limited irányítása alatt áll. A Minotax más, Sesztákhoz köthető üzleti vállalkozásban is feltűnt már – írja az Index. Az igazgatók közt Sándor Kornél neve is szerepel.

Az Index megkereste a Miniszterelnökséget azzal kapcsolatban, hogy a ciprusi-seychelle-i cég uniós támogatása szabályos-e, de a Miniszterelnökség egyetlen mondatnyi választ adott: „Magyarországon mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik