Belföld

Navracsics hivatalos biztosjelölt lett

A jelenlegi külügyminiszter Twitteren jelentette be, hogy ő Magyarország hivatalos jelöltje az Európai Bizottságba.

Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos levelét, amelyben bejelenti Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság új elnökének, hogy Navracsics Tibor a magyar jelölt. Orbán Viktor a levélben azt írta: a külgazdasági és külügyminiszter szakértelme és európai elkötelezettsége alkalmassá teszi a tisztségre.

Navracsics Tibor a rövid, angol nyelvű Twitter-üzenetben nehéz feladatnak és nagy megtiszteltetésnek nevezte a hivatalos jelöltést.

Az új összetételű biztosi testület kialakítása Jean-Claude Juncker július 15-i megválasztása után indult meg. Az Európai Bizottságba a 28 tagország kormányai egy-egy embert jelölhetnek.

Korábban Navaracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben újságíróknak elmondta hogy személyes nagy szerencséjének tartaná, ha rá esne a választás, mert ez nagyon nagy megtiszteltetés.

Majd később a Der Tagesspiegel című német liberális lapnak elmondta, lehet, hogy ő lesz az Európai Bizottság magyar tagja. Hozzátette, hogy a szomszédságpolitikai vagy a közlekedési tárca érdekelné. Az uniós tisztújítás során betöltendő legmagasabb pozíciókkal kapcsolatban úgy vélte, hogy közép-európai politikusnak kell megkapnia az egyik tisztséget. Lehetne például Donald Tusk lengyel kormányfő az Európai Tanács elnöke, vagy Radek Sikorski lengyel külügyminiszter az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője – vetette fel.

 

Navracsics Tiborról hosszabb ideje beszélik Brüsszelben, hogy esélyes a jelölésre. Az viszont, hogy milyen tárcát kaphat majd a brüsszeli Bizottságban a leendő új magyar biztos, egyelőre nyitott kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik