Belföld

Gombahír! Miniszter fogadja a labradort

A nap kormányzati meghívója. Egymillió forintot érő szarvasgombát kap Fazekas Sándor.

“Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek egy rekordméretű szarvasgombát ajándékoznak, melyet Bagi Iván és Fekete Oszkár, a Truffleminers Kft. tulajdonosai adnak át. Az átadásra elkíséri őket Milla nevű keresőkutyájuk is. Az adományozáson jelen lesz Papp Béla, a szarvasgomba megtalálója, Pócs János, országgyűlési képviselő, Tari András, Jászivány polgármestere és Dégi Zoltán, a Nógrádi Erdő és Faipari Gazdaság vezérigazgatója.

Időpont: 2014. július 30. (szerda) 12:30 óra

Helyszín: Földművelésügyi Minisztérium, Miniszteri kistárgyaló”

Néhány napja a Blikk írt az egymillió forintot érő szarvasgombáról, amelyet a Milla nevű labrador talált a Jászságban. Az 1,28 kilogrammos ínyencség alig marad el a világcsúcstartó 1,31 kilós olasz rekordertől. Közép-Európa egyik nagy szarvasgomba-lelőhelye a Jászságban, Jászkisér határában, a Tomi-erdőben található. Itt találták a rekordméretű szarvasgombát is. 

Mint korábban írtuk, a szarvasgomba fűszernövény, értékes, mert ritka. Általában 10-30 centivel a föld alatt él, egy fa vagy cserje gyökeréhez kapcsolódik. A gombát általában kutyákkal kerestetik az erdőben. Az utóbbi időben a termesztésével is foglalkoznak. Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron lehetne gazdaságosan szarvasgombát termeszteni, de jelenleg csak e terület töredékén folyik a termelés. Egyhektárnyi szarvasgombával beoltott, mikonizált erdő 5-8 év alatt fordul termőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik