Belföld

Fazekas kinevezte Fazekast

Fazekas Sándor miniszteri biztosa lett Fazekas Szabolcs. A halgazdálkodást fejleszti júliustól.

Fazekas Szabolcsot jelölte ki a földművelésügyi miniszter a halgazdálkodás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak. Fő feladatai a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény végrehajtása, a horgászturizmus fellendítése, az orvhalászat visszaszorítása – olvasható a kormány honlapján. 

A miniszteri biztos július 1-jétől emellett a haltermelés fejlesztéséhez szükséges támogatáspolitika kidolgozásáért, a társadalmi szervezetekkel és a halászati ágazat szereplőivel való kapcsolattartásért is felel. Fazeka Szabolcs a Debreceni Egyetem agrármérnök szakán szerezte diplomáját, állattenyésztő és állategészségügyi technikusi végzettsége is van – tudatta a Földművelésügyi Minisztérium. 

Közben szintén felkerült a kormány honlapjára az a rendelettervezet, amely a halászati törvényben meghatározott 50 ezer és 500 ezer forint közötti halgazdálkodási bírsághoz képest alacsonyabb tételeket is tartalmaz. A tervezet a jogosulatlanul horgászóra 10-30 ezer forint bírságot ír elő, ha nincs állami- vagy turista horgászjegye. A területi jegy hiánya 20-40 ezer, a fogási napló hiánya 10 ezer forintba kerülhet.

A jogosulatlanul halászó magasabb bírságra számíthat: az állami halászjegy hiánya 50 ezer, a területi jegyé 30 ezer forintba kerül. A fogási napló hiányáért itt is 10 ezer forint a bírság. Aki engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően használ elektromos eszközt, annak a bírsága 500 ezer forint. Ugyanennyi jár a mérgező- vagy kábító hatású- illetve robbanóanyag alkalmazásáért. A sorhoroggal, csapóhoroggal vagy hurokvetéssel történő halfogás bírsága 100-500 ezer forint.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik