Belföld

Felhívás az Orbán elleni forradalmi bojkottra

Az Ungár Klára vezette párt szerint a demokratikus ellenzék nem asszisztálhat tovább az "illiberális demokrácia" teljes kiépítéséhez

Orbán Tusnádfürdőn meghirdette az “illiberális demokráciát”. Vagyis az áldemokráciát, a rezsidemokráciát, az üres demokráciát. Olyan országokat állított Magyarország elé követendő példának, amelyekben az emberi jogokat nem tartják tiszteletben. Ezekben az országokban különösen rossz helyzetben vannak a nők, az eltérő szexuális irányultságú emberek és a rezsimet kritizáló “másként gondolkodók”, vagyis az ellenzék – emlékeztet a Szabad Emberek Magyarországért. 

A SZEMA-Liberális Párt közleménye szerint Magyarország az EU tagja, az emberi jogok védelmére pedig több nemzetközi szerződés aláírásával is kötelezettséget vállalt. „Ugyanakkor a civilek elleni támadással már megkezdődött az emberi és polgári jogok elleni orbáni harc, az orosz minta követése”, az “illiberális demokrácia” kiépítése. A parlamenten kívüli párt elvárja a demokratikus parlamenti ellenzéktől, hogy ne asszisztáljon tovább az “illiberális demokrácia” teljes kiépítéséhez.

Ungárék felszólítják a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy ne vegyenek részt a törvényhozási munkában. „Elvárjuk, hogy a Parlament demokratikus ellenzéke a francia forradalmat megelőző “labdaházi eskühöz” hasonló fogadalmat tegyen: nem vesz részt addig a parlamenti munkában, amíg nem születik egy új, demokratikus alkotmány, egy arányos választási rendszer, és nincs kiírva egy új választás.” A SZEMA-Liberális Párt szerint a demokratikus ellenzéknek bojkottálnia kell az önkormányzati választásokat, “ezzel is világ tudtára adva, hogy nem tekintik legitimnek a közelgő választást”.

Az Eötvös Károly Intézet korábban felszólította Orbán ellenfeleit, ha Magyarországon már nincs alkotmányos demokrácia, akkor magyarázzák el, miért vesznek részt a súlyosan eltorzított rendszerben megtartandó választásokon.

 

Mit bojkottált a Fidesz?

Korábban a Fidesz a Danone, a Délmagyarország és a Klubrádió elleni bojkott elrendelését látta helyesnek, de Orbán lényegében bojkottálja már évek óta az összes nem neki tetsző sajtóterméket is, mármint interjúadási szempontból – tán a Washington Postnak adott volt az utolsó meggondolatlan interjú, de azt is megbánta Orbán, mint a kutya, aki hetet kölykedzett. Illetve most már hivatalos, hogy Orbán a liberális jogállamot is bojkottálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik