Belföld

A háború elsőként egy magyar családnak okozott bánatot

 Az első világháború első, magyar áldozatára emlékeztek kedden Abádszalókon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével.

Ne hagyja ki!

Mi az az antant? Milyen tetoválása volt Horthynak? Ki volt Mata Hari? A Hír24 világháborús összeállítása archív fotókkal, filmfelvételekkel, számtalan ténnyel és érdekességgel.

A száz esztendeje kitört világháború családok millióinak okozott bánatot, közülük elsőként egy abádszalóki magyar családnak, Kovács Pál hozzátartozóinak – mondta a miniszter a 68. szolnoki gyalogezred katonájának szobra előtt tartott megemlékezésen.

A hősként elesett fiatalember arcvonásait őrző alkotás, Kemény Simon szobrászművész munkája egyben jelképezi a magyar parasztság helytállását és nemzetfenntartó erejét a nagy világégésben – tette hozzá a politikus.

A dohányoslegényként dolgozó Kovács Pál 1913. október 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra a 68. szolnoki gyalogezredhez rendfokozat nélkül bakának, hivatalos megnevezéssel gyalogosnak. 1914. július 29-én a zimonyi hidat védve esett el a szerbekkel vívott tűzharcban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik