Belföld

Rekordméretű növény nőtt olvasónk kertjében!

Ekkora napraforgót még sohasem láttunk, mint amekkora véletlenül nőtt a szegedi Varga Ferenc telkén. Na, vajon hány centi magas?

Varga Ferenc, mint elmondta, megette már a kenyere javát, de ekkora napraforgót még sosem látott, sőt a környezetében élők is ámulattal tekintenek a növényre, melyről mi is kijelenthetjük rekordnagyságú.

Varga Ferencnek Szeged Baktóban van kis telke – előtte 30 évig Vásárhelyen a Görbe utcában lakott – , ott kelt ki idén “vadon” a napraforgó. Semmit különöset nem tett vele, hagyta szépen fejlődni. A virágzás kezdetén – és ezt létrával is lemérték – 4 méter húsz centisre, igen, 420 centiméteresre nőtt! Szára olyan vastag, mint egy átlagos alkar, levelei pedig akkorák mint egy növendék elefánt füle.

A növényt nem permetezte, de igen nedves, párás volt számára az időjárás, a lisztharmat mégsem támadta meg. Mint az a fotókon is látszik, több tucat virágot is hozott, ám tányérjai nem túl nagyok.

 

Varga Ferenc elmondta, nagyon kíváncsi lenne, csak számára kuriózum a hatalmas virág, vagy más is látott már ilyet. Magját szívesen begyűjtené, de kérdés, abból jövőre mekkora növények fejlődnének.

A napraforgót észak-amerikai indiánok már 3000 éve termesztenek, Európába az 1500-as évek elején került át. Hazánkban a második világháború után vált előbb fontos takarmánynövénnyé. Tíz évvel ezelőtt Franciaország után Magyarországon termett a legtöbb napraforgó a világon.

Takarmányértéke mellett magja a szotyi csemege, illetve a növényolaj gyártás legfontosabb terméke. Emellett alfajait dísznövényként is előszeretettel tartják. Az alapfajnak a mérete a szakirodalom szerint maximum 1-3 méter.

Ha valaki Varga úr napraforgójánál is nagyobbat nevel, írjon nekünk a vasarhely24@gmail.com email címre. Addig pedig bízzunk abban, ne szédüljön el az a galamb, amelyik ennek a tetejére száll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik