Belföld

Levelet kapott Lázár norvégügyben

Az ombudsman szerint is kétséges, hogy a KEHI ellenőrizheti-e a Norvég Civil Alap támogatásait – írja a Transparency International. Az Alapvető Jogok Biztosa a miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János figyelmét is felhívta a jogszabályi háttérre.

Székely Lászlónál civil szervezetek tettek panaszt, kifogásolva a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenük folyó eljárását. A norvég államtól nemzetközi szerződések alapján érkeznek Magyarországra támogatások.

Bár Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, az Európai Gazdasági Térségnek igen, így integrálódott a belső piacba. Emiatt nyújt támogatást a térségen belül a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

A Norvégia és Magyarország közt létrejövő támogatási szerződés rögzíti, mely intézmény jogosult a támogatások felhasználásának ellenőrzésére, ez pedig jelenleg az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság. Mivel a magyar kormány ezt a szerződést fenntartás nélkül aláírta, a KEHI ellenőrzési jogosultsága csak Norvégiával egyeztetve állapítható meg – írta levelében az ombudsman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik