Belföld

Médiaháború Pécsett – kamuzott konkurenséről az önkormányzati sajtó

A pécsi önkormányzati cégek felmondták szerződéseiket a megyei napilapnál, majd megírták róla az önkormányzati hírportálon, hogy válságban van. Ebből úgy tűnik, semmi nem volt igaz, ugyanis helyreigazításra kötelezték őket. A Dunántúli Napló kiadóvezetője szerint azért történt mindez, mert nem engedtek a politikai nyomásnak.

2013-ban 150 millió forintot költött a pécsi önkormányzat saját médiájára. A Pécsi Kreatív Központ Kft. nevű cég internetes hírportált, nyomtatott ingyenes hetilapot és tévécsatornát (Pécs Ma, Pécsi Hírek és Pécs TV) tart fenn. A BAMA.hu néhány hete arról írt, hogy tavaly 8,6 milliós mínusszal zárta az évet a városi médiavállalkozás. Az, hogy hányan nézik és olvassák az önkormányzati sajtót, nem nyilvános, a nyomtatott lap példányszáma sincs auditálva – tették hozzá.

A Pécs Ma portál egy hónappal ezelőtt váratlanul nekiment a helyi napilapnak, a Dunántúli Naplónak, amit az Axel Springer Magyarország Kft. ad ki. „Ki olvassa még a Naplót?” című cikkükben arról írtak, hogy „nagyon komoly” válságban van a napilap, pár ezresre csökkent az eladott példányszám és az hozzá tartozó BAMA.hu hírportál látogatottsága is zuhan. Ezeket az állításokat konkrétumokkal nem igazolták, azt viszont jelezték, hogy az önkormányzat ingyenes hetilapja csaknem minden pécsinél ott van.

A Pécs Ma nem túl elegáns támadásáról a HVG.hu is beszámolt – ők úgy tudják, a Dunántúli Naplót ekéző cikk előtt néhány héttel a pécsi önkormányzati cégek felmondták élő szerződéseiket az Axel Springernél. A napilap kiadóvezetője szerint azért, mert a lap ellenállt a politikai nyomásnak.

Az viszont erősen valószínű, hogy a Dunántúli Napló közel sincs olyan rossz bőrben, mint ahogy azt a Pécs Ma szerette volna feltüntetni, ugyanis az önkormányzati hírportálnak helyreigazítást kellett közzétennie. Mint írják, valótlanul állították azt, hogy a Dunántúli Napló „nagyon komoly válságban van”, valótlan példányszámokat közöltek és az az állításuk is hamis volt, ami szerint a napilap példányszámának valódiságát senki nem ellenőrzi.

A Pécs Ma arról is írt, hogy személycserék várhatók a Dunántúli Naplónál, de ezt is helyre kellett igazítaniuk, ugyanis erről nem rendelkezhettek semmilyen hitelt érdemlő információval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik