Belföld

Egy brutális mészárlás áldozataira emlékeztek

1919-ben román katonák 56 embert végeztek ki kíméletlenül a Vásárhely határában található Dezső-tanyánál. 95 év után rájuk emlékeztek.

95 évvel ezelőtt olyan tömeggyilkosság történt Vásárhely határában, melyre az akkori Európa is felfigyelt – mondta a 47-es főút mellett, a még az előző rendszerben emelt emlékműnél Szenti Tibor író, néprajzkutató pénteken.

Az első világháborúban kivérzett magyar sereget Vásárhelyen környékén tovább sújtotta, az hogy a szocialista zendülések miatt még nagyobb volt a nyomás a vidéken, innen még több katonát hívtak be. A hirtelen átállt román sereg bevonult az Alföldre, igényt tartva a Tiszántúl jó részére, így Vásárhelyre is.

Ekkor vetődött erre a tájra az északi hegyvidékről érkezett katonaszökevény, Berényi László. Azonnal román katonaruhába bújt és fosztogatni kezdte a határ gazdaságait, tanyáit. Hajnalonként tört társaival a parasztokra, és vittek mindent ami mozdítható. Hozzá a román katonák csatlakoztak. Tettüket később azzal ideologizálták, hogy kommunistákat üldöznek. Lajstromot írtak, hogy azokat begyűjtsék. Azok azonban ezt megneszelték és még időben elmenekültek.

Összeszedtek a városból és környékéről 47 embert akiket kitereltek a sóshalmi-kútvölgyi határba és a Dezső tanyánál, az akkor még ritkaságszámba menő golyószóróval lemészárolták őket. Előtte még megásatták velük saját sírjukat. 40 százalékuk földművel, 35 iparos volt és volt köztük 9 olyan máig is ismeretlen katona akik a frontról vonultak visszafelé, és rájuk is a vörösök jelzőt “égették”.

A gyilkolás után a környék tanyáiból terelték ki az embereket, hogy eltemessék az áldozatokat. Közülük sokan arról számoltak be, kegyetlen és brutális volt a mészárlás. Volt aki még vonaglott mikor eltemették. Arra is emlékeznek, az elföldelés után még egy darabig mozogott a talaj.

Az áldozatok családjának fájdalmát augusztusig még látszatra sem enyhítette semmi. Akkor a román vezetés lázadástól tartva elfogta Berényit a Kossuth téren megvesszőzték, majd a Népkertben álló Faszínház oldalánál főbe lőtték. Valahol . nem tudni hol, a Hódtói csatorna oldalában földelték el. Az áldozatok családjainak a kihantolást és a tisztességes újratemetést csak ezután engedték meg.

 

A példátlan bűntettre és az áldozatokra a város minden évben kegyelettel gondol a megemlékezésen. A kilencvenedik évfordulón Tőkés László is beszédet mondott, de Aradról egy bácsika is elbuszozott fejet hajtani. Most a város dr. Kószó Péter alpolgármester vezetésével és a város civil szervezetei emlékeztek.

Az emlékmű egyébként a Kádár rendszerben épült, akkor még abban a hitben, hogy kommunistákat mészároltak le itt 1919-ben. A fal tetején lévő rájuk emlékező feliratot már 1990 után dr. Rapcsák András polgármester cseréltette ki.

Pénteken este már hagyományos biciklis túra indul az emlékhelyhez.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.