Belföld

Négy új légimentő bázis épülhet

Egy kiírás előtt álló európai uniós pályázat keretében mintegy 600 millió forintból négy új légibázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat.

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működik a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., amely a légimentési feladatok ellátását jelenleg hét légibázisról hét géppel végzi. A bázisok közül három – a balatonfüredi, a szentesi és a budaörsi – “minden szempontból kielégíti a folyamatos üzemelés támasztotta követelményeket”. A másik négy bázis – a sármelléki, a pécsi, a miskolci és a debreceni – jelenleg bérleményként üzemel, ezek kiváltása érdekében tervezik a négy új bázis kialakítását – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselőnek küldött válaszában.

A fejlesztési koncepciót az Országos Mentőszolgálat a Magyar Nonprofit Légimentő Kft.-vel együttműködve, a betegek érdekeit szolgálva alakította ki – írta az államtitkár. Hozzátette: “a légibázisok eddiginél ideálisabb földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi”, hogy még több emberhez érhessenek ki a mentők a riasztástól számított 15 percen belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik