Belföld

Máris jön az újabb vihar a nyakunkba

Átmenetileg szárazabb levegő érkezett felénk, de vasárnaptól ismét jöhet a felhőszakadás – derül ki az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzéséből.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása után szombatig kevesebb helyen, majd a hét legvégén és a jövő hét nagy részében ismétlődően újra sokfelé várható zápor, zivatar, összességében jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk – írja a meteorológiai szolgálat.

Az előttünk álló napok közül pénteken van a legkisebb esély záporokra, zivatarokra, amelyek leginkább északnyugaton, illetve az Északi-középhegység térségében fordulhatnak elő. Szombaton nagyobb valószínűséggel a nyugati, illetve az északkeleti országrészben alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Vasárnaptól viszont a meteorológiai feltételek napokon keresztül kedvezőek lesznek ahhoz, hogy az ország bármely pontján ismétlődően záporok, zivatarok alakuljanak ki, esetenként felhőszakadás, jégeső kíséretében.

A jövő hét második feléig összességében jelentős mennyiségű csapadék várható. Az ország nagy részén területi átlagban 20 mm fölötti csapadékra lehet számítani, ezen belül egyes területeken a továbbiakban is több helyen lehet 50 mm-t meghaladó mennyiség.

Mivel a magasban alapvetően meleg levegő lesz fölöttünk, ezért a hét legvégétől a hőmérsékleti maximum alakulása alapvetően a felhőzeti és csapadékviszonyoktól függ. Ahol a szakadozottabb lesz a felhőzet, és többet süt a nap, ott 30 fokig vagy kevéssel a fölé is felmelegedhet a levegő, ahol viszont tartósan felhős lesz az ég és intenzíven esik, ott a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik