Belföld

Feljelentést tesz a megszállási emlékmű alkotója

"Feljelentést teszek az engem és a kormányt rágalmazók ellen" - írta közleményében a szobrász.

„Párkányi Raab Péter szobrászművész vagyok. Korábban (januárig) működtettem egy saját facebook-oldalt, amelyet egy kortárs magyar képzőművész meghekkelt, ezt akkor megszüntettem. Azóta nem vagyok jelen a közösségi oldalon. Jelenleg működik a facebook-on egy oldal a nevemmel, amit nem én hoztam létre. Ettől az oldaltól és a rajta megjelenő aljasságoktól teljes mértékben elhatárolódok és ez úton bejelentést és feljelentést teszek az ismeretlen létrehozók, engem és a kormányt rágalmazók ellen”idézi az alkotó közleményét a Mandiner.

Párkányi Raab Péter előzőleg a Heti Válaszban üzent „a zsidó áldozatok leszármazottainak és mindenki másnak”, hogy őt „a német megszállás napjának, Magyarország szuverenitása elvesztésének megörökítésére” kérték fel. Megbízói leszögezték: „Ez nem holokauszt-emlékmű, a vészkorszaknak az idei, 70. évfordulón más projektek fognak méltó emléket állítani. (…) Azt mondták például, hogy egyformán tisztelettel akarnak adózni a jobb- és baloldali áldozatok előtt, és neveket is fel szeretnének írni az alkotásra.” Ettől végül elálltak, így maradt a felirat.

A német megszállás áldozatainak emlékműve – szerinte – pontosan tükrözi a megbízás tárgyát. A szobrász úgy tudja: a feliratról a megrendelők a Mazsihisszel is egyeztettek, de attól tart, bármi lenne is alkotása címe, akik bele akarnak kötni, úgyis belekötnek.

“Ebben az ügyben egyébként eddig egy-két újságírót és történészt leszámítva két jó szándékú szereplő van: a kormány és én” – tette hozzá. 

 Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik