Belföld

Ezért lett Andrea Stohl

Amíg „gazdaságilag szarul élünk”, addig nem lesz toleráns ez az ország - mondja a Magyar Narancsnak.

Stohl András szerint az Őrült nők ketrece nagyon nagy siker, hiszen – ugyanúgy, mint a Mephistónál – a darab aktuálissá vált. „Márpedig egy dráma akkor jó, ha aktuális, ha a máról szól, és arra reflektál, ami körülöttünk történik” – mondja a Magyar Narancsnak. Noha tartottak a szélsőséges reakcióktól, azok elmaradtak, mivel magánszínházban adják elő, és „mivel hál’ istennek még sajtó- és szólásszabadság van”, és ebbe azért nehéz beleszólni.

Azt nem nagyon szerette, hogy a rendező, Alföldi Róbert a buzzilobbizó Kerényinek ajánlotta az előadást, de a miniszterelnöki megbízott segített nekik azzal, amiket mondott – teszi hozzá. A színész szerint ő a másság elfogadtatásáért azzal tehette a legtöbbet, hogy nem transzvesztitát, hanem nőt játszik. Arra gondol, hogy ő Stohl Andrea.

Abban sem feltétlenül ért egyet Alföldivel (aki 25 éve barátja), hogy jót tenne a társadalomnak, ha minél több lenne a coming out. Szerinte „az coming outoljon, aki coming outolni akar, de senkinek se legyen kötelező”. Ugyanakkor nem tud ebbe igazán belegondolni, és azt sem zárja ki, hogy „melegként az élharcosok élharcosa” lenne.

Fotó: Hír24

Stohl András bármit jónak tart, ha „az egy kicsit segítheti azt, hogy elfogadóbbak legyünk”, bár erre kevés esélyt lát. Amíg „gazdaságilag szarul élünk”, addig nem lesz toleráns ez az ország. Itt már mindegy, hogy valaki „meleg, cigány, kábítószeres vagy alkoholista,(…) elég, ha valakin bármilyen fogást lehet találni”, az emberek az összes nyomorukat rázúdítják.

A színész az interjúban vall „saját baromságairól”, az Alföldi-féle nemzeti szellemiségének terjedéséről. Szerinte a szétesett társulat tagjai gombaként fertőztek meg más színházakat, „és ez tök jó”. Stohl „karakán, bátor, igazán tökös” lépésnek nevezi, hogy Eszenyi leszerződtette a Vígszínházba, ahova a politika szintén befurakodhat majd, de ezt ő még nem érzi.

További részletek a Magyar Narancs legfrissebb számában, amelyből kimaradt a nagyinterjú azon része, amelyben a Vígszínház művésze elárulta, hogy vele Vidnyánszky korrekt volt, de rögtön tett egy olyan nyilatkozatot, hogy arra azt mondta, esze ágában sincs maradni. Az új igazgató később visszakozott, ő pedig nem zárja ki a közös munkát.

Stohl szerint nyílt levelet az ír, akinek nincs szerződése a címzettel, vagy aki tényleg nagyon bátor. Azt messzemenően támogatta, hogy Kulka János így kérte, hogy Orbán Viktor határolódjon el Kerényitől homofób kirohanás miatt. „Ha ilyesmi történik, nem lehet csendben maradni, és János nem maradt csendben. Le a kalappal előtte”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik