Belföld

106 ezer fiatal sorsa dől el ma

Várhatóan csütörtök este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint ahogy eddig is, a ponthatárokat egyebek között a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg. A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu E-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket.

A ponthatárok kihirdetése előtti órákat a fővárosi, Dr. Koltai Jenő Sportközpontban dumaszínházas előadók, koncertek, nyereményjáték, előadások és sportprogramok színesítik. Szó lesz az ösztöndíj-lehetőségekről, arról, hogy mennyibe kerül ma hallgatónak lenni, és hogy kik a legsikeresebbek a diplomások közül.   

Az idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Az előző évhez képest növekedés volt megfigyelhető minden képzési területen. Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be. A legnépszerűbb képzőhely az ELTE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik