Belföld

Levideózták a vásárhelyi fekete gólyát

A ritka madarat árterekben sem könnyű megfigyelni. Ez a példány tavasz óta jár a városba.

Többen hívták a fel a figyelmünket, naponta, hetente megjelenik egy fekete gólya Vásárhelyen a Tóaljban. A madarat a Vásárhelyi Természetvédők facebook oldalára le is fotózta Reményi Péter és Dávid, ám videót még nem sikerült készíteni eddig. Sőt mi hiába is lestük a madarat, az mindig távol maradt kameránktól, kicsit már el is könyveltük úgy, mint Columbo feleségét.

Most Rácz Istvánné készített mobiltelefonnal mozgóképet a védett madárról – köszönjük szépen. Ugyan nem csúcsminőségű, de mint ritkaságot, odatehetjük a polcra a Vásárhelyen, szokatlan helyen látott állatok sorába.

A fekete gólya hazai populációja a Magyar Madártani Egyesület adatai szerint 2000-ben 250 párra volt tehető. Zömmel nem is az Alföldön, inkább a hegyes, dombos tájakon él. Sík vidéken az ártereket, tölgyeseket, de mindenképpen a víz közeli helyeket részesíti előnyben. A fákon fészkelő félénk állat kerüli az ember közelségét, éppen ezért nagyon érdekes az hogy Vásárhelyen egy viszonylag forgalmas helyen bukkan fel rendszeresen.

Akinek további fotója, videója lenne a gólyáról, vagy más érdekes, városban látott állatról, küldje el nekünk a vasarhely24@gmail.com címre!

 fotó: facebook/Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület / Reményi Péter – Reményi Dávid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik