Belföld

Kiderült, ki állította fel a Szabadság téri emlékművet

Az új Fradi-stadiont is jegyző cégcsoport építette be a szoborkompozíciót, aminek a műszaki átadása feltehetőleg még nem történt meg - tudta meg a hvg.hu. Azt sem tudni, mennyibe került a hétvégi akció.

A Market Építő Zrt. tulajdonában lévő cég, a Moratus Szerkezetépítő Kft. építette be a Szabadság térre a német megszállás emlékművét a hétvégén – tudta meg a hvg.hu.

A megbízást közbeszerzés nélkül nyerte el a vállalkozás, amiről a VIII. kerület tájékoztatta a portált. Azzal kapcsolatban, hogy az emlékmű felállításáért mennyit fizetnek a Moratus Kft-nek, a Miniszterelnökség nem adott információt. Azt sem sikerült megtudnia a lapnak, hogy az emlékmű – mivel építésügyi hatósági eljárás vonatkozik rá – műszaki átadása megtörtént-e már, hiszen ennek a státusza addig létesítmény, nem pedig emlékmű.

Közszolgálati Egyetem, Fradio-stadion, Sorsok Háza

A Moratus Kft-nek a Wing (korábban: Wallis Ingatlan)- csoport kivitelező cége, a Market Építő Zrt. az egyik tulajdonosa. A Market Építő Zrt nyerte a bontási munkákat az Orczy kertben a Közszolgálati Egyetem számára 228 millió forintért, valamint az új FTC-stadionhoz kapcsolódó bontási és kivitelezői munkákat is 13,48 milliárd forintért. Ez utóbbi két projekt egyébként a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs hatáskörébe tartozik, aki korábban a Wing Zrt-nél dolgozott vezérigazgató-helyettesként – derítette ki a hvg.hu.

A Market Építő Zrt. nyerte el a MÁV-tenderén az 5,5 milliárdos Sorsok Háza projektet is, és a Wing-csoport részt vett Láng Zsolt második kerületi polgármester a képviselő vagyonnyilatkozatából kimaradt rózsadombi, valamint az V. kerületben a Fashion street-projektet jegyző Csipak Péter vállalkozó hármashatárhegyi villájának építésében is.

Olvasói sztorik