Belföld

Gyurcsányék az Európai Bizottsághoz fordulnak

A Demokratikus Koalíció az uniós támogatások ügyében döntött itt.

A párt EP-képviselői kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz a Magyarországnak folyósítandó uniós támogatások felfüggesztése miatt – mondta Varju László szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A pártigazgató szavai szerint EP-képviselőik, Molnár Csaba és Niedermüller Péter arra kíváncsiak, hogy az unió által lefolytatott vizsgálat során milyen szabálytalanságokat tártak fel, mikor indulhat újra az uniós források kifizetése és mikor értesítették a kormányt a pénzek befagyasztásáról.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy az Európai Bizottság 2014. április 15-e óta, azaz a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának második ütemét követően 30 alkalommal utalt át Magyarország számára uniós forrásokat, összesen több mint 1,3 milliárd euró értékben.

Korábban a 444.hu alapján beszámoltunk arról, hogy április óta egy forintot sem kapunk Brüsszeltől. Hivatalos formában nem függesztették fel a finanszírozást, csak nem fogadják be az új rendszerben készült számlákat, amelyeket április óta nem is küldött el a magyar kormány.

A nyilatkozat kapcsán kormányzati manipulációról beszélő Varju László azt mondta, ezekkel a pénzekkel az április 16-a előtt benyújtott számlákat egyenlítették ki, azóta viszont megmondták a kormánynak, hogy “jobb, ha be sem nyújtja” azokat, mert úgysem fizetik ki.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője korábban tudatta, hogy Brüsszel szerint az uniós támogatások fogadására kialakított új rendszer papíron elfogadhatónak tűnik, de a bizottság biztosítékot szeretne kapni a támogatások elosztását ellenőrző magyarországi főigazgatóságtól, az EUTAF-tól; az április 15. előttről származó számlákat minden további nélkül kiegyenlítik, a kifizetéseket Brüsszel hivatalosan nem állította le, így Magyarország, ha úgy látja jónak, április 15. utáni számlákat is küldhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik