Belföld

Áder húga is helyettes államtitkár lett

A sok frissen kinevezett között sokáig fel sem tűnt, hogy a szakember feljebb lépett a ranglétrán.

Pölöskei Gáborné a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol korábban főosztályvezetőként bírálta a Hoffmann Rózsa-féle túlközpontosított oktatási rendszert.

Egy tanulmányában korábban rámutatott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működési problémáira.

“A jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez. Egy ilyen nagy rendszernél, amely közvetlenül 120 000 pedagógus munkáját kell, hogy támogassa, valamint a tanulók mindennapjaira hatással van, fontos a pontos feladat meghatározása, a felelősségi, feladatszintek jó elhelyezése.”

Pölöskei Gáborné úgy vélte, újra kell gondolni a két éve kialakított tankerületek szerepét, a Klik működtetését, mert komoly gondot okoz, hogy a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól. Korábbi hírekben még őt emlegették Marekné Pintér Aranka utódjaként a Klik élén.

Pölöskei Gáborné mellett júliustól még hét helyettes államtitkár (Deák Imre, Fűrész Tünde, Hegyi László, Langerné Victor Katalin, Nyitrai Imre, Borókainé Vajdovits Éva és Prőhle Gergely) dolgozik az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Rétvári Bence államtikár egy kérdésre válaszolva mindegyiküknél megadta a pontos szakterületet és feladatkört.

Lázár érdemben nem válaszolt

Heringes Anita (MSZP) kérdésére, hogy „A frissen kinevezett helyettes államtitkárok mely államtitkárság alá tartoznak és azon belül, mely területekért felelnek?” nem mindenki tudott így megfelelni. Lázár János csak annyit írt az ellenzéki képviselőnek, hogy „a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (Ksztv.) 63. § (3) bekezdése szerint vezetői kinevezés a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott szervezeti egység tekintetében, e törvény rendelkezései szerint adható. A Miniszterelnökség – a kormányzati szerkezetalakítást tükröző – új szervezeti és működési szabályzatának kiadása jelenleg folyamatban van”.
A kormány honlapján mindenesetre azt írják, hogy a Miniszterelnökségen 25 helyettes államtitkár dolgozik. 

A Blikk szerint soha nem volt még ennyi fejes egyetlen kormányban sem a rendszerváltás óta, mint a harmadik Orbán-kormányban. és a helyettes államtitkárok legtöbbjéről nem is tudni, milyen területért felelnek. A bulvárlap akkor még 17 helyettes államtitkárról írt az EMMI-nél, de a gigatárcánál nagy a jövés-menés, hiszen néhány napja mondott le Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár, Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál pedig sportért felelős helyettes államtitkár volt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik