Belföld

Őket negatívan érinti a változás, a kicsik többet kapnak

A Hódmezőgazda, a Róna, a Hódagro és társaik földalapú támogatását a kisebb területen gazdálkodók kapják. Mutatjuk mennyi pénzt jelent ez.

 

1200 hektáros birtokméret felett teljesen elvonja a kormány a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásai. Erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hétfőn. Az így felszabaduló több mint 20 milliárd forintot az állattartók támogatásához integrálják. Az 1037 és 1200 hektár között gazdálkodók támogatását 5 százalékkel csökkentik. 2020-ig évente körülbelül 350 milliárd forint földalapú támogatást lehet igénybe venni.

A következő uniós ciklusban a nagyoktól való elvonás, több mint 200 milliárd többletet jelent majd az állattenyésztésnek. A bejelentés negatívan körülbelül 500 céget érint, ám az állattenyésztés és más munkaigényes agrárágazatok, így a zöldség-gyümölcstermelés fejlesztése a következő időszakban 50-70 ezer munkahely létrejöttét hozza magával az agráriumban – hangzott el.

A Napi Gazdaság megszerezte azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a legtöbb területalapú támogatást kapták 2013-ban. Ezen a listán több, mint négyszáz cég szerepel.

Árpádhalmi, szentesi, nagymágocsi, apátfalvi és sok más környékbéli cég mellett szerepel a Hódmezőgazda, a Hódagro, a Vásárhelyi Róna, a Gorzsai és székkutasi Új Élet, vagy a fábiáni Kinizsi 2000 neve is.

 

A lista szerint tavaly a Hód Mezőgazda 6200 hektár után 430 milliót, a Hódagro 1860 hektár után 129, a Róna 4800 után 335, a székkutasi Új Élet pedig 1500 hektár után 100 millió területalapú támogatást igényelt. Ezeket az összegeket kapnák meg a jövőben a kicsik a bejelentés értelmében.

Ha végigböngészné a listát a napigazdaságon megtalálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik