Belföld

A jövő szarvasmarha-tenyésztői tanulnak Vásárhelyen

Holstein szarvasmarha-show nyíró táborban tanul 9 gyerek a Hód-Mezőgazda kiállítási centrumában.

A tábor ma délután már véget ér, de tavaly hosszabbra sikerült szervezni, mondta kérdésünkre Kőrösi Zsolt a Holstein Egyesület tenyésztési vezetője, akinek felügyelete alatt tizenévesek tanulják a pompás tenyészállatok bírálatokra való felkészítését.

Mosás, nyírás, a felvezetésre való előkészítés mind feladata a gyerekeknek, akik közül nyolcan már tavaly is eljöttek, de Debrecenben ma új turnus is indul. A fiatalok úgy érkeznek ide, hogy nemcsak érdeklődők, de kapcsolatuk, előéletük is van az állatokkal.

A szarvasmarha-tenyésztés speciális szegmense, amit most tanulnak, de ez egy-egy kiállítás sikerénél elengedhetetlen. Jól ápolt, precízen előkészített állatokat kell ilyenkor bemutatni nemcsak a nagyközönségnek, de a szakmának és a zsűrinek is.

A fiatalok Vásárhelyen növendék jószágokkal gyakorolnak, olyanokkal, amelyek kezessé váltak, de még így is nagyon kell vigyázni, mivel több száz kilós állatokról van szó.

Az országban nagyon kevesen foglalkoznak ezzel, de mivel évről évre egyre több és egyre nagyobb számú érdeklődőt vonzó kiállításokat rendeznek, nagyon fontos ennek a munkakörnek az életben tartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik