Belföld

38 millió Csomorkányra

Tanösvény épül a csomorkányi templomrom felé. Egy hónap múlva be kéne fejezni, de még sok a munka.

A Vásárhely24 vette a fáradságot, okulva a korábbi áldatlan út-állapotokból, felpakolt 3 napi hideg élelemmel és váltott autókkal, Dakaron edződött sofőrökkel elindultunk a csomorkányi templomrom felé – hála az égnek azonban simán megjártuk az utat. 

Egy sor civil szervezet nyert tavaly Leader pályázaton külterületi műemlékek, vagy projektek felújítására nagyobb összegeket. Így megújul a kopáncsi tanyamúzeum, a papi féle szélmalom, a téglagyári tanösvény is. Ezúttal azonban a csomorkányi templomromnál jártunk, ahol az Erzsébeti Olvasókör nyert közel 38 milliót felújításra, fejlesztésre.

Első ránézésre az tűnt fel, nagyon jól járható a hagyományos, erdő melletti út is Csomorkányra, pedig tavaly a gépek azt járhatatlanná tették, sőt volt gazda aki teheneit az út kellős közepére kötötte. A dűlőút bal oldalán, az árok mellett kavicsos sáv húzódik. Ezen, ha tömörül, száraz lábbal, vagy biciklivel esős időben is bejuthatunk a romhoz. A pusztán keresztül vezető út is nagyon jól járható most.

 

A romnál a táblán kívül még semmi sem emlékeztet arra, hogy itt beruházás folyik, így a munkálatokról Spitzner Csaba projektfelelősnél érdeklődtük, aki elmondta azt is, mik a problémák.

A már kész kavicsos utacskát az erre közlekedő traktorok pár helyen teljesen széttaposták, a keretéül szolgáló deszkákat összetörték. Ezt a problémát nehéz lesz megoldani, de meg kell, mondta Spitzner Csaba. A terv, hogy jócskán kiszélesítik az utat egy kis bozótvágással, a felszórt sávot pedig 10 méterenként levert karókkal is védeni akarják.

A projektet augusztus 31-ig kellene befejezni, ez tartható is, ám még a régészek a földmunkák során szétnéznek a területen, és ha olyat találnak, késleltethetik a munkákat. A projektfelelős elmondta a templomrom környékén lesznek még nagyobb munkák. Felépítenek egy tornyot, a környéket szimbolizáló jelekkel, valamint egy 3 részből álló emlékfalat is emelnek. Felállítanak egy kilátót is, valamin szalonnasütő helyeket és padokat is telepítenek. A legtöbb letelepítendő eszköz már elkészült a kivitelező telephelyén, csak ki kell szállítani. A tornyot viszont a helyszínen öntik ki.

Vélhetően idén is tartanak emléknapot a hangulatos helyszínen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik