Belföld

Törvénysértés miatt lett a Fidesznél ma július 28-a?

Szabó Hedviget egy hét múlva hallgatta volna meg a nemzetbiztonsági bizottság, de közben főigazgató lett.

A Magyar Nemzet információi szerint hétfőn (július 21-én) összeül a nemzetbiztonsági bizottság, hogy meghallgassa Szabó Hedviget. Szombaton azért fordult a belügyminiszterhez a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, hogy megtudja, Orbán Viktor miként nevezhette ki Szabó Hedviget a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) főigazgatójává, akit előzőleg a törvény szerint meg kellett volna hallgatnia a testületnek. A Magyar Közlöny pénteken közölte a személycserét az NBSZ élén.

A törvénysértésől Molnár Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta, a bizottság fideszes tagjai hétfő délután hallgatnák meg Szabó Hedviget. Az ülésen a szocialisták nem vesznek részt. Az elnök szerint a kormánypárti képviselők felelőssége arról dönteni, hogy a főigazgató kinevezése törvényes-e, és azt is tisztázniuk kell, “miként történhetett személycsere az NBSZ élén úgy, hogy az új vezető személyével kapcsolatban a testület előzetesen nem foglalhatott állást”.

A Népszabadság egyébként úgy tudja, a bizottsági meghívót szombaton, 16 óra 34 perckor rögzítették a parlament elektronikai rendszerében. Fél órával az előtt, hogy nyilvánosságra került Molnár Zsolt (MSZP) közleménye. A bizottsági elnök azt hitte, tévedés, hogy július 16-i hatállyal már főigazgató Szabó Hedvig, akinek meghallgatását, az előzetes megállapodás értelmében 28-ára tűzték ki. A Népszabadsággal a Belügyminisztérium közölte, hogy Molnár hiába kért Pintér Sándortól magyarázatot, mert a szakszolgálat vezetőjének kinevezése már Lázár János illetékességébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik