Belföld

Érpataki modell: erőszak és gyújtogatás

Korántsem olyan vicces figura Orosz Mihály Zoltán, Érpatak jelmezes-darutollas polgármestere, mint az elsőre látszik. A helyieket megfélemlítik, Orosz egyik ellenfelére kis híján rágyújtották a házat, egy másik férfi lakhelyét rendőröknek kell őrizni – tudósít az Átlátszó.

Az ezerhétszáz fős nyírségi falu polgármestere a rendpártiságot szereti hangsúlyozni, ehhez képest az oknyomozó portál beszámolója szerint félnek a helyiek. Az elmúlt években rablás, fél tucat gyújtogatás is volt, a TASZ helyi aktivistáját agybafőbe verték. Az Átlátszó szerint súlyos kérdés, hogy Orosz Mihály Zoltán miért állhat tíz éve háborítatlanul a falu élén, miközben a rá bízott közpénzekkel nem számol el, abból a jelek szerint saját politikai „háborúira” költ.

 Fotó: MTI / Balázs Attila

Polyák Ferenc a polgármester egyik ellenlábasának számít. Az idős férfi házát Molotov-koktéllal dobálták meg, kevésen múlott, hogy nem égett rá és feleségére az épület. A melléképület viszont porig égett. A Társaság a Szabadságjogokért helyi képviselőjének, Szőllősi Gábornak kővel verték be az ablakát, ő maga pedig fenyegetéseket kapott a Kuruc.infón, és megpróbálták megkéselni, az állkapcsát el is törték. A konfliktus odáig fajult, hogy rendőri őrizet alá kellett helyezni a házát.

Közben a polgármester perek tucatjait indítja rágalmazás miatt, Polyák ellen harminc, Szőllősi ellen több mint száz feljelentést tett. A bíróságot egész napokra lefoglalják a polgármester ügyei, persze itt sem marad el a performansz: megesett, hogy Orosz akasztott bábukkal várta a bírókat és ügyészeket.

Az Átlátszó szeretett volna Orosz Mihály Zoltánnal is beszélni, de ő telefonon a sajtót „liberális bérgyilkosoknak” nevezte és elutasította a nyilatkozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik