Belföld

Emlékmű: Demszky sem maradt csendben

A volt főpolgármester is elmondta véleményét a Szabadság téren felállított szoborkompozíció kapcsán. Narancssárga papírrepülők szálltak hétfő este a kordonnal elkerített szobor felé.

Az emlékmű a gyávaság emlékműve, ahogy a berlini fal is az volt, amelyet szintén az éj leple alatt építettek fel a város közepén – mondta Denszky Gábor, aki a civilek által szervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve elleni tiltakozáson vett részt hétfőn. Budapest volt főpolgármestere hozzátette, ez egy olyan kormány gyávaságának emlékműve is, amely fél szembenézni a történelemmel, különben azt is tudná, hogy “az éj leple alatt emelt építményeknek idővel mindig ugyanaz lesz a sorsuk”.

A volt szabad demokrata politikus az MTI tudósítása szerint elmondta: ha kerületi polgármester lenne, akkor a téren mondaná el a következő beszédét, de előtte elgondolkodna, hogy hova vezetett az emlékmű felállítását engedélyező határozaton lévő aláírása, és felülvizsgálná korábbi álláspontját. Rámutatna arra, hogyan ágyazott meg a kormányzati antiszemita propaganda a deportálásoknak, és tenné ezt abban a meggyőződésében, hogy szembe kell nézniük a magyaroknak a soában játszott szerepükkel.

Kőbe vésett otromba és giccses hazugság

Az emlékmű férfi alakjára utalva azt mondta, ha szoborba öntött Gábriel arkangyal lenne, azonnal rabruhát öltene és sárga csillagot tűzne fel, vagy munkaszolgálatossá változna. Ha német sas lenne, rávenné Angela Merkel német kancellárt, hogy biztassák a magyar politikai osztályt: szálljon magába a magyarság, és kezdődjön el a múlt bevallása.

Demszky Gábor hangsúlyozta: e “kőbe vésett otromba és giccses hazugság” sebeket tép fel. Ezért a szoborcsoportot rendszerhibaként és tévedésként kezelve el kell bontani és a városszéli szoborparkba kell küldeni.

 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán 

A demonstráció végén a mintegy 150 résztvevő narancssárga papírrepülőt dobott a kettős kordonnal elkerített emlékműhöz.

A Szabadság téri emlékmű elemeit vasárnap reggelre emelték be a helyükre, emiatt civilek és ellenzéki politikusok is tiltakoztak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn közölte, hogy nem tartanak avatóünnepséget, amit azzal indokolt, hogy a kormány tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékművet sérelmezők fájdalmát, “félreértéseit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik