Belföld

Égszakadással érkezik az enyhülés

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a délutántól érkező zivatarok miatt, de jó hír, hogy a viharok véget vetnek a kánikulának.

Hétfőn napközben még kitart a hőség, 36 fokig is felmelegszik a levegő – írja az Időkép.hu. Délutántól délnyugat felől záporok, zivatarok alakulnak ki, a szél is megélénkül. A frontérzékenyeket fejfájás gyötörheti és ingerlékenyebbek lehetnek a kettős fronthatás miatt. 11 és 15 óra között még kerüljék a közvetlen napsütést – az UV-sugárzás nagyon erős lesz.

A felhőszakadás és zivatarok miatt az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyére. Sok helyütt a hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van – a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.

Kedden reggelre 17-20 fokra hűl le a levegő, nyugaton 15 fok is lehet. Sokfelé kell zivatarokra számítani. Napközben legfeljebb 29 fokig melegszik le a levegő, de sok helyen ennél hűvösebb lesz, főleg a zivatarok nyomában esik vissza a hőmérséklet. Szerdán is hasonló lesz az idő.

Csütörtöktől ismét melegszik az idő – 27-32 fok körüli hőmérséklet várható, de továbbra is számítani kell záporokra, zivatarokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik