Belföld

Tömeges megbetegedés egy balatonszárszói gyerektáborban

Több mint negyven diák belázasodott, hányt, többüknek ment a hasa, ezért kórházba kellett vinni őket. Még vizsgálják, mi okozhatta a rosszullétüket.

Negyvenkét gyereket vittek kórházba rosszullét miatt egy balatonszárszói tábor lakói közül szerda este és éjszaka – tájékoztatta a népegészségügyi szervezetet működtető Somogy Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője csütörtökön az MTI-t.

Soóky Krisztina közölte: a gyerekek belázasodtak, hánytak, többüknek ment a hasa, de azóta javult az állapotuk, miután a kórházban infúzióval pótolták az elvesztett folyadékot.

A betegektől laboratóriumi vizsgálatra mintát vettek; a járványügyi vizsgálatokat a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága a helyszínen haladéktalanul megkezdte – közölte Neszményi Zsolt kormánymegbízott megbízásából a kabinetvezető.

A Sonline Somogy megyei portál úgy tudja, hogy a táborlakók közül csak a tatabányai Bárdos László Gimnázium tanulói betegedtek meg. A táborban 90 diák üdül.

Tanárok is megbetegedtek 

A portál azt írja, a gyereket egy balatonszárszói hotelben szállásolták el, amelynek nincsen konyhája. Az intézményt üzemeltető cégnek Balatonszemesen is van üdülési érdekeltsége, s ott főznek a Szárszón elszállásolt vendégeknek is. Balatonszemesen, illetve Balatonszárszón a többi vendéggel, akik ettek az ételből, nem volt probléma. Most azt vizsgálják, már fertőzötten érkeztek-e Tatabányáról a diákok, vagy a táborozás közben, valahol máshol ehettek-e rossz minőségű ételt.

Nyilatkozott az iskola igazgatója a kemma.hu-nak. Pleier Tamás elmondta, hogy a táborlakók szerda reggel kezdtek hányásra, hasmenésre panaszkodni. A 93 diákból 40-en lettek rosszul, ezért a táborvezető a helyi orvosi ügyelethez fordult, amely a gyerekeket kórházba szállítatta.

Az igazgató tájékoztatása szerint a kaposvári és a siófoki kórház kapacitásának szűkössége miatt Székesfehérvárra és a budapesti Szent László Kórházba is szállítottak betegeket.

Pleier Tamás azt is mondta, hogy a gyerekek mellett a tábor szinte összes felnőtt lakója megbetegedett (köztük a legtöbb tanár is). Az orvosok egyelőre nem zárták ki sem az ételmérgezés, sem a vírusos megbetegedés lehetőségét. Az orvosok közlése szerint gyors lefolyású megbetegedésről van szó – mondta Pleier Tamás -, a gyerekek legtöbbje már ma elhagyhatja a kórházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik