Belföld

Éhséglázadások jöhetnek Pásztor Albert szerint

Éhséglázadások is jöhetnek Pásztor Albert, a miskolci baloldal polgármesterjelöltje szerint. A cigányokkal kapcsolatos kijelentései miatt elhíresült volt rendőrkapitánnyal a Népszabadság csütörtöki számában közöltek interjút.

A cigányság problémájának kezelése egyet jelent az ország jövőjével – véli Pásztor. A problémát az jelenti, hogy a cigányoknak nincs módjuk integrálni és munkát kapni, Pásztor szerint azért, mert képzetlenek. Emellett szegregálódtak és kriminalizálódtak – jelentette ki a polgármesterjelölt, aki úgy gondolja, hogy a baj nem fog megállni a megyehatárnál. Éhséglázadások jöhetnek, az emberek nem fogják annyiban hagyni, hogy a gyerekeik is éhezzenek, ezért elveszik, ami kell.

Nem igaz, hogy cigire és italra költik a cigányok a segélyt, a többségnek kenyérre kell – mondta Pásztor. „A jövő sajnos engem fog igazolni, és akkor majd mások magyarázkodhatnak, hogy jaj, jaj, rosszul ítéltük meg a helyzetet” – tette hozzá. Szerinte a vajdarendszer évszázadokig jól működött, egy közülük való embernek kell megmondania, mit kell csinálni.

Pásztor azt is megemlítette, hogy három éve még Kriza Ákos fideszes polgármester tüntette ki Pro Urbe-díjjal, ehhez képest ma már a cigányozó polgármesterjelöltként tartják számon.

A várossal kapcsolatos terveivel kapcsolatban azt mondta: Miskolcot felkészületlenül érte a rendszerváltás. A kohászat elhúzódó agóniája ráadásul sokakban keltett hazug reményeket.

A polgármesterjelöltnek nincs kétsége arról, hogy egy alkalmas pillanatban majd előhúznak róla valami kompromittálót. Arra a kérdésre, hogy találhatnak-e valamit ellene, elmondta, hogy régen a munkájából adódó feszültségeket a nap végén borral lazította, mert nem volt könnyű látni például az agyonvert gyerekek holttestét, de ma már máshogyan kezeli a feszültséget.

Pásztor öt éve azzal vált országosan ismertté, hogy a bűnelkövetők cigány származására vonatkozó kijelentést tett, amiért akkor egy időre rendőrkapitányi posztjáról is felmentették, majd a miskolciak összpárti kiállása miatt helyezték vissza. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hányingernek nevezte szavait, most viszont a Demokratikus Koalíció is kiáll mellette, olyannyira, hogy a párt múlt szombati rendezvényén a DK szimpatizánsai egy „Cigányozás helyett baloldali megoldásokat!” táblát feltartó aktivistát is bántalmaztak. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt azóta is próbálja azt bizonygatni, hogy az Együtt-PM-nek van köze az akcióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik