Belföld

Kiakadtak az Andrássy úti ház lakói

„Nem kell a tragikomédia, nem kell a melodráma, jó?” - egyebek között ezt mondta az egyik jelenlévő rendőr a tűzvész sújtotta ház lakóinak tartott szerdai gyűlésen. Volt olyan lakó is, aki csak véletlenül értesült arról, hogy gyűlést tartanak számukra. A megbeszélés után aztán pár percre bemehettek az emberek az otthonaikba az értékeikért.

Teljes egészében leégett egy ház teteje kedden az Andrássy úton, a Kodály köröndnél. Az épület életveszélyessé vált. A kiégett ház több lakója csak véletlenül értesült arról, hogy szerdán gyűlést tartanak számukra. A Hír24-nek nyilatkozott a lakógyűlés egyik résztvevője, aki egy hozzátartozója miatt volt jelen. Azt mondta, a kerületi alpolgármester nagyon készségesen állt a lakók problémáihoz. Úgy tűnt, hogy az önkormányzat minden segítséget megad azoknak, akik a leégett házban éltek. Egy lakó például arról érdeklődött, hogy ha vidékre költözik, kaphat-e utazási támogatást és az a kérdés is előkerült, hogy akik albérletbe mennek, azoknak a kauciót is kifizeti-e az önkormányzat. Kiderült, hogy erre is van lehetőség.

Fotó: Hír24 – Olvasó

A gyűlés szervezésével kapcsolatban viszont voltak problémák. A nekünk nyilatkozó férfi hozzátartozójának elkérték ugyan a telefonszámát, de nem szóltak neki a megbeszélésről, csak akkor mondták neki, hogy lesz, amikor más ügyben érdeklődött az önkormányzattól. Azon is felháborodtak a jelenlévők, hogy egy – bemutatkozni elfelejtő – rendőri vezető szükségtelenül kemény hangnemben beszélt velük, mielőtt tíz percre beengedték őket értékeikért.

„Nem kell a tragikomédia, nem kell a melodráma, jó?” – ilyen szavak is elhangzottak.

A gyűlés után aztán lakásonként két ember mehetett be az otthonokba kísérettel, védőfelszerelésben.

Így néz ki a kiégett épület belülről:

A lakógyűlésről az Átlátszó.hu is beszámolt, azt írják, az is elhangzott, hogy az életveszély elhárításával kapcsolatos munkálatok azért is bizonytalanok még, mert az erre specializálódott cég „nem merte vállalni a munkát”.

Olvasói sztorik