Belföld

Csökken a cigányellenesség a Jobbiknál

A többi pártnál nincs érdemi változás e témában az elmúlt években.

2011 óta a Fidesz, az MSZP és az LMP szavazóinak körében is egyre többen értenek egyet azzal,hogy „a bűnözési hajlam a cigányok vérében van”. Ez a baloldali pártok esetében nagyobb, ugyanakkor a baloldali pártok megosztottabbak, mivel támogatóik körében a jobboldali pártokhoz képest többen vannak azok, akik nem értenek egyet az állítással – derül ki a Political Capital elemzéseiből.

A 2014. júniusi adatok alapján a teljes népesség átlagát jóval meghaladó mértékben a Jobbik szavazói értenek egyet a cigányoknak bűnözési hajlamot tulajdonító állítással, az MSZP és a Fidesz szavazói az átlag körül vannak, az átlag alatt pedig az LMP, a DK és az Együtt-PM szavazói, ugyanakkor csak a legutóbbi pártban vannak kis (relatív) többségben az egyet nem értők.

A politikai elemző cég hangsúlyozza 2011-hez képest csak a Jobbik szavazói körében mérhető érdemi csökkenés a cigányellenességben: 76 százalékról 67 százalékra csökkent a fenti állítással egyetértők aránya. Ez azt mutatja, hogy bár továbbra is a Jobbik támogatói a messze a leginkább cigányellenesek, a párt mérsékeltebb hangvételű politizálása mérséklő hatással volt a szavazótáborra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik