Belföld

Andrássy úti tűz: milliárdos a kár

Már kapják a gyorssegélyt a károsult lakók: csütörtök délutánig több mint kétmillió forintot adott át a terézvárosi önkormányzat 23 családnak.

Csütörtökön megkezdte Terézváros önkormányzata a keddi tűzeset károsultjainak a gyorssegély kifizetését. Az azonnali segítséget délutánig 23 család vette át 2090 000 forint összegben – közölte az önkormányzat. A támogatás alapösszege 50 ezer forint, ami családok esetében személyenként 20 ezer forinttal emelkedik. Így egy négytagú család 110 ezer forintot kaphat.

Elkezdték az életveszély elhárítását is. A szakvéleményből kiderült, hogy az épület földszintje, első és második emelete a körülményekhez képest jó állapotban van, a harmadik emelet és a tető gyakorlatilag megsemmisült. Ez azt jelenti, hogy nem az egész ház életveszélyes. A közlemény kitér arra, hogy az önkormányzat mindaddig gondoskodik a lakók elhelyezéséről, amíg nem térhetnek vissza otthonukba, ha szükséges, albérleti hozzájárulást fizet.

A kormány segítségét kérik

Tárgyalnak a társasház biztosítójával is, a becslések szerint az épületben keletkezett kár milliárdos nagyságrendű, de a pontos összeg megállapításához teljes körű kárfelmérés szükséges. Annyi mindenesetre biztos, hogy csak az életveszély elhárításának költségei több százmillió forintot tesznek ki.

Az Andrássy út 2002 óta a világörökség része, nemcsak Budapest, hanem egész Európa egyik ékköve. Az önkormányzat a kormány segítségét kéri a helyreállításhoz – zárul közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik