Belföld

Orbán személyesen vívja a szabadságharcot

A kormányfő a nemzetállamok hatásköreit, az olcsó energiát és a nemzeti adózást védelmezi Brüsszelben.

A miniszterelnök szerint a személyi döntések előtt például olyan elvi kérdéseket kell tisztázni, hogy az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. Ezen túlmenően szeretne tiszta vizet önteni a pohárba: a nemzetállamoknak lesz-e lehetőségük, hogy saját hatáskörben tudják garantálni az olcsó energiát  – mondta az MTI-nek az unió rendkívüli csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor Brüsszelben. Valamint fel kell hagyni azzal, hogy az uniós intézmények nyíltan vagy burkoltan hatásköröket vonjanak el a nemzetállamoktól – tette hozzá.

“Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani” – érzékeltette a miniszterelnök. Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország. “Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell” – hangoztatta a miniszterelnök.

A hatáskörök nyílt vagy burkolt elvonása a tagállamoktól a kormányfő szerint gyakorlattá vált az elmúlt öt évben, s ennek véget kell vetni. Orbán Viktor úgy vélte: ez rontotta az EU hitelét a választópolgárok szemében, valamint jó néhány tagállamot szembefordított az uniós intézményekkel. “A nemzetállamok védik alkotmányos jogaikat, és ha azt egy birodalmi központ, mint Brüsszel el akarja venni, akkor abból konfliktus lesz. Az új európai politikához pedig nem konfliktusok kellenek, hanem minél több megegyezés” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik