Belföld

Kevesebb a fejtetű, de több a lisztérzékeny gyerek

Csökkent a túlsúlyos gyerekek aránya, de így is ez az egyik legnagyobb probléma a diákok körében – derül ki az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet 2012-2013-as tanévre vonatkozó felméréséből, amit a Magyar Nemzet foglalt össze.

A felmérés szerint az előző tanévhez képest alig csökkent az elhízott gyermekek száma, az iskolások között 11,2 százalék volt az arányuk. A gerincferdülés a lányoknál fordul elő gyakrabban, de a középiskolások 12-14 százaléka küzd valamilyen tartási problémával. Minden negyedik gyerek lúdtalppal küzd és hasonló a látászavarok előfordulásának gyakorisága.

Folyamatosan nő a lisztérzékenység előfordulása, ami a lányokat sújtja jobban. 2001 óta készül gyermekegészségügyi jelentés, azóta négyszeresére nőtt ennek aránya. A magatartási és érzelmi zavarok előfordulása az általános iskolások körében gyakoribb.

Nőtt a testnevelésből felmentettek aránya. Az összes tanuló több mint öt százaléka kapott felmentést, vagy könnyített testnevelésben, gyógytestnevelésben részesül. Csökkent a fejtetű előfordulása – számolt be a Magyar Nemzet szerdai számában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik