Belföld

Izrael ellen tüntettek Budapesten

A Gázai övezet izraeli "terrorbombázásának" leállításáért, "Palesztina szabadságáért" tüntet a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesülete. Jobbikos politikusok is ott vannak.

A demonstráció résztvevői, százötven-kétszázan az Oktogonnál gyülekeztek, majd palesztin zászlókat lobogtatva, az Andrássy úton a Hősök terére vonultak. Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Hatóság budapesti külképviseletének vezetője a Hősök terén elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Gázában állami terror folyik egy nép ellen, amely megszállás alatt él. Úgy vélekedett: az agresszió elsődleges célja, hogy megbuktassák a palesztin egységkormányt és megbontsák a palesztin egységet. Az “izraeli megszállók” minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy szenvedést okozzanak a palesztin népnek.

Arra szólítják fel a nemzetközi közösséget, hogy hatékonyan avatkozzon be a “gázai népirtás” megállítása érdekében és azért, hogy végre megalakulhasson az önálló Palesztin állam az 1967-es határok mentén, Jeruzsálem fővárossal – mondta Marie Antoinette Sedin. Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy nincs izraeli-palesztin konfliktus, csupán egy “cionista terror állam van ami elnyomja a palesztin népet”.

Izraelnek van joga a saját államisághoz, de csak az 1967-es határokon belül – mondta Gyöngyösi Márton. A demonstráció résztvevői által a magasba tartott táblákon a többi között az volt olvasható, hogy “el a kezekkel Palesztinától”, “le a palesztin gyerekek gyilkosaival”, illetve “békét és szabadságot a palesztin népnek”. A Oktogontól a Hősök teréig vonuló tömeg azt skandálta, hogy “szabadságot Palesztinának”, “vesszen Izrael”, “terrorista Izrael” és “cionista gyilkosok”.

A demonstrálók között feltűnt a Jobbik több politikusa, Gyöngyösi Márton mellett Dúró Dóra, ifj. Hegedűs Lorántné és Novák Előd is. Utóbbi a “gyermekgyilkosságok önvédelemből?” feliratú transzparenst emelte a magasba. A menetet a Nemzeti Érzelmű Motorosok csoportja vezette fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik