Belföld

Itt a magyar félelemrangsor

A munkanélküliség, a szegénység és a szociális egyenlőtlenség aggasztja leginkább az ország lakosságát. A klímaváltozás ellenben hidegen hagyja a magyarokat.

Az Ipsos friss kutatása szerint a magyarok legnagyobb gondnak a munkanélküliséget (64%), a szegénységet, szociális egyenlőtlenséget (56%) és a korrupciót 46%) tartják. Ezt követi a bűnözés és az egészségügyi helyzet, igaz, az előbbieknél alacsonyabb, 30-31 százalékos említési arányokkal. A magyaroknak legkevésbé a bevándorlók letelepedése, a környezeti fenyegetések és a klímaváltozás jelent problémát. Ezeket csupán 1-2 százalék említette.

A 24 országban, 19 ezer ember körében végzett felmérés alapján világszerte a munkanélküliségtől tartanak leginkább (45%). Azt a korrupció és a szegénység követi (34-34%), míg a bűnözést 31, az egészségügyet 23 százalék sorolta a legnagyobb gondok közé.

A magyarok háromtizede, a nemzetközi felmérésben szereplő országok lakosságának 23 százaléka tekinti nagy gondnak az egészségügy helyzetét. Brazíliában 64, Lengyelországban 58, az Egyesült Államokban 40, Kanadában 37, Ausztráliában 35 százalék sorolja a jelentős gondok közé. A brazilok, lengyelek, kanadaiak egyértelműen az egészségügyi ellátást tartják a legégetőbb gondnak, az amerikaiaknál és az ausztráloknál második a munkanélküliséget követően.

Magyarországon az egészségügy miatt inkább a nők aggódnak (34 %), azt a férfiak 25 százaléka említette. A magyar nőknek – a munkanélküliség és a szegénység után – az egészségügy a harmadik legaggasztóbb terület, a férfiak az ötödik helyre teszik. A többi társadalmi-demográfiai csoportban nincsenek jelentős eltérések, az aggódók aránya átlagos, 30 százalék körüli – írta az Ipsos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik